Kuntoutumis- ja päiväkeskus Ilona Oy

Kreetalla

   

  Ilonassa sattuu ja tapahtuu

KREETA 8-15.9.2014

Meille jo perinteeksi tulleeseen tapaan käydä jossain etelän matkakohteessa suuntautui tänä vuonna Kreikan Kreetalle ja siellä Rethymnonin kaupunkiin. Aikaisemminhan olemme käyneet useita kertoja Kanarialla, Kreikassa ja Madeiralla. Nyt meillä oli jo varattu matka Azoreille, mutta lähtijöiden vähyyden vuoksi matkatoimisto joutui perumaan tuo matkan, joten päätimme vaihtaa kohteeksi Rethymnonin.


Matkalaiset heräsivät varhain maanantaina ja suuntasivat kohti Joensuun lentokenttää. Meitä oli yhdeksän lähtijää, joista ainoastaan yksi oli ensikertalainen tässä porukassa, mutta hänkin toki mm Kreikassa ennenkin käynyt. Lähtöselvitys, lento ja siirtyminen linja-autolle ja edelleen hotelliin sujui siis jo ”rutiinilla”.


Perillä meitä odotti n + 30 asteen helle, jota sitten jatkuikin koko viikon ajan. Onneksemme olimme valinneet hotellin, jossa oli ilmastointi. Hotellilta oli muuten vain vajaa 100 metriä meren rantaan, jossa kaikki kävimme. Uskaltautuipa moni uimaankin, vaikka suolainen vesi toikin oman mielenkiintoisen vivahteensa. Kukaan meistä ei muista uineensa niin lämpimässä meressä.


Viikon aikana kävimme Amarin laaksossa, jossa osa meistä teki pienen kävelyretken rotkon pohjalle. Myös Rethymnonin kaupungin vedensaantia turvaamaan tehty valtaisia pato tuli tutuksi. Mielenkiintoista oli se, että tuon padon alueelle elelee krokotiili, jonka joku on laskenut altaaseen sen kasvettua liian isoksi. Tuota petoa emme kuitenkaan nähneet.


Viinitilalla saimme paljon tietoa viinin valmistuksesta ja säilytyksestä. Halukkaat saivat pienet maistiaisetkin. Tiesittekö muuten, että yleensä viinejä ei saisi säilyttää pitkään, vaan ne pitäisi juoda melko nopeasti. Vuosikertaviinit ovat tietenkin eri asia.
Kiertoajelulla ihmetystä herättivät liikennemerkit, joissa näkyi selvästi reikiä. Opas selvitti, että paikalliset ampuvat merkkejä ja näin esittävät vastalauseen vallanpitäjiä kohtaan. Onneksi meillä ei tapahdu tuollaista.


Kukaan meistä ei onnistunut polttamaan itseään, vaikka aurinko kuumasti paistoikin. Ehkä olemme jo niin kokeneita matkaajia. Sen sijaan kokemattomuuttamme jotkut meistä saivat nuhan ja yskän ilmastoinnista, joka oli itse säädettävissä jokaisessa huoneessa.


Viimeisenä iltana päätimme järjestää Kreetalaisen ruokailun muille yhteisön jäsenille kotiin palattuamme. Mietimme myös uuden matkan ajankohtaa ja kohdetta. Esiin nousi mm kahden viikon matka jonnekin kauemmaksi. Nämä asiat saavat kuitenkin lopullisen muotonsa vasta sitten, kun olemme tarpeeksi sulatelleet tämän matkan kokemuksia.

 

© Kuntoutumis- ja päiväkeskus Ilona Oy 2014, Sissipolku 1A 82900 Ilomantsi, Puh. 050 4444 250
Avoinna arkisin 8-16, info@ilonakoti.fi
Toteutus Nettitaivas